FAQ
Wat zegt de wet van een plaatsbeschrijving?
Het maken van een plaatsbeschrijving is een verplichting en een recht voor zowel de huurder als de verhuurder bij aanvang huur en bij einde huur en dit volgens artikel 1730 en 1731 van het burgerlijk wetboek.
De kosten van een plaatsbeschrijving bij huur zijn ten laste van beide partijen elk voor de helft, tenzij anders wordt overeengekomen.
De plaatsbeschrijving dient samen met het huurcontract geregistreerd te worden. De registratie van de plaatsbeschrijving en het huurcontract is gratis.
Bereiken de partijen geen overeenstemming, dan wijst de vrederechter bij wie de zaak aanhangig wordt gemaakt, met een verzoekschrift ingediend vóór het verstrijken van de termijn van één maand, een deskundige aan die de plaatsbeschrijving opmaakt. Deze plaatsbeschrijving is dan ook definitief.
Indien in de gehuurde plaatsen belangrijke wijzigingen zijn aangebracht nadat de plaatsbeschrijving is opgemaakt, kan elke partij eisen dat op tegenspraak en voor gemeenschappelijke rekening een bijvoegsel bij de plaatsbeschrijving wordt opgemaakt.
Indien geen omstandige plaatsbeschrijving is opgemaakt, wordt vermoed dat de huurder het gehuurde goed ontvangen heeft in dezelfde staat als waarin het zich bevindt op het einde van de huurovereenkomst, behoudens tegenbewijs, dat door alle middelen kan worden geleverd.
Indien tussen verhuurder en huurder een omstandige plaatsbeschrijving is opgemaakt, moet de huurder het goed teruggeven zoals hij het volgens de beschrijving ontvangen heeft, met uitzondering van hetgeen door ouderdom of overmacht is teniet gegaan of beschadigd.
Wanneer moet een plaatsbeschrijving plaatsvinden?
De plaatsbeschrijving wordt opgemaakt ofwel gedurende de tijd dat de plaatsen onbewoond zijn, ofwel gedurende de eerste maand van bewoning.
Hierbij zal de deskundige nagaan of er schade is ontstaan tijdens de werken of de al aanwezige schade vergroot is.
Om na het einde der werken betwistingen tussen aannemers, buurtbewoners en overheid te voorkomen is deze staat van bevinding zeer nuttig.
Moet ik de plaatsbeschrijving laten registreren, bij verhuur?
De verhuurder en de huurder die een huurcontract afsluiten, zijn verplicht een gedetailleerde plaatsbeschrijving op te stellen. Die plaatsbeschrijving wordt bij de geschreven woninghuurovereenkomst gevoegd en het is verplicht ze te laten registreren.
Deze verplichting geldt voor alle soorten huurovereenkomsten: voor huisvesting maar ook voor de handelshuurovereenkomsten, de huurovereenkomsten met betrekking tot kantoren …
Indien het gaat om een huurovereenkomst die gratis wordt/werd geregistreerd, zal de registratie van de plaatsbeschrijving ook gratis zijn indien:
• de plaatsbeschrijving tegelijkertijd met het huurcontract wordt aangeboden ter registratie OF
• de plaatsbeschrijving later wordt aangeboden ter registratie doch het origineel of een kopie van het gratis geregistreerde huurcontract bij de plaatsbeschrijving wordt gevoegd OF
• de plaatsbeschrijving later wordt aangeboden ter registratie doch er door diegene die ze aanbiedt ter registratie een schriftelijke vermelding wordt aan toegevoegd waarin hij verklaart dat zij betrekking heeft op een reeds (bij toepassing van artikel 161,12° W. Reg.) gratis geregistreerd huurcontract (in die vermelding moeten de gegevens van de registratiestempel worden opgenomen).
De plaatsbeschrijving kan net als het huurcontract ter registratie worden aangeboden via het internet, per mail, via de post, per fax of ter plaatse bij het bevoegde registratiekantoor .
Een plaatsbeschrijving (of huurstaat), wat is dat precies?
Officieel is het een zwart-op-witbeschrijving van de toestand van de woning op het moment dat je erin trekt, opgesteld door verhuurder en huurder. Het is een verplicht document en moet worden opgesteld in aanwezigheid van beide partijen. De kosten ervan worden gedeeld. De plaatsbeschrijving moet bij het huurcontract worden gevoegd. Het laat toe de toestand bij begin en einde van de huur na te gaan.
Hoe wordt een plaatsbeschrijving opgemaakt?
De plaatsbeschrijving bij aanvang huur beschrijft de toestand van de plafond, muur en vloerbekledingen, van het sanitair en de verwarmingstoestellen, ramen en deuren, enz... Dit in alle lokalen van het gebouw.
Wanneer is een plaatsbeschrijving geldig?
Om geldig te zijn, moet de plaatsbeschrijving voldoen aan een aantal duidelijke criteria.
Concreet moet het document:
• zijn opgesteld in aanwezigheid van verhuurder en huurder
• zijn gedateerd en ondertekend door beide partijen
• bijgevoegd zijn aan het huurcontract (voor contracten vanaf 8 mei 2007)
• voldoende gedetailleerd zijn (vage clausules als "beide partijen erkennen dat het pand in goede staat verkeert" zijn niet geldig).
Wat doen bij een geschil?
Als een van beide partijen weigert om een huurstaat op te maken of mee te werken aan diens totstandkoming, moet je je wenden tot een vrederechter. Deze laatste kan een expert aanstellen. Dit moet aangevraagd worden in de eerste maand van bewoning.
MijnVastgoeddiensten